Alain Gomis: een ode aan de sterke vrouw

Director-Alain-Gomis-FeliciteDe achtste editie van World Cinema Amsterdam opent op donderdag 17 augustus [2017] met Félicité van Alain Gomis. Voor zijn komst naar Amsterdam sprak ik hem via Skype over zijn film.

Melodie
‘Het idee voor deze film kwam zomaar in me op, zoals wanneer je ineens een melodie in je hoofd hoort. Ik ken veel vrouwen die op de hoofdrolspeelster lijken; sterke vrouwen die het leven mogelijk maken. Ik wilde een film maken over zo’n personage.’ Dat personage werd Félicité: een alleenstaande moeder die in Kinshasa woont en haar geld verdient als zangeres. Op een dag hoort ze dat haar 14-jarige zoon in het ziekenhuis ligt. Ze moet bergen verzetten om te zorgen dat hij de benodigde medische zorg krijgt.

Buitengewone kracht
Gomis nam drie à vier jaar de tijd om het script te schrijven, de financiering rond te krijgen en te filmen. Hij werkte met niet-professionele acteurs, waaronder Véro Tshanda Beya Mputu, die Félicité speelt. ‘We deden een casting en stelden die open voor onervaren acteurs. Véro kwam bij toeval langs, en we zagen meteen een buitengewone kracht in haar. Als zij speelde, viel alles op zijn plek. Ze is erg getalenteerd en heeft een eigen stijl.’

Keuzes
Als Félicité zingt, is ze in haar element. Als ze niet op het podium staat, is ze erg op zichzelf. Ze voelt niet altijd aan wie ze kan vertrouwen en op wie ze kan rekenen. ‘Ze strijdt, ze is gehard, ze vecht zo hard dat ze nog maar moeilijk liefde kan accepteren.’ We zien ook hoe Félicité worstelt met een gebrek aan geld en (sociale) voorzieningen. Maar, benadrukt Gomis: ‘Ze is niet slechts het toonbeeld van een arme vrouw. Ze is een mens, een individu die keuzes moet maken.’

Gomis is zelf aanwezig tijdens de voorstellingen op 17 en 19 augustus en zal vragen uit het publiek beantwoorden. Félicité is niet alleen de openingsfilm maar dingt ook mee naar de Jury Award in de festivalcompetitie. Ook is het een onderdeel van het Actual Africa focusprogramma van dit jaar [2017].

Zoals verschenen op: http://worldcinemaamsterdam.nl/nl/2017/08/10/een-ode-aan-de-sterke-afrikaanse-vrouw/