Anna Muylaert: ‘Ineens verandert alles, zelfs je naam. Hoe herken je jezelf dan nog?’

WCA-2016_Anna-MuylaertAan het relatief normale leventje van de zeventienjarige Pierre komt abrupt een einde, als blijkt dat zijn moeder hem als baby gestolen heeft en hij noodgedwongen bij zijn biologische familie intrekt. Pierre’s nieuwe ouders zijn klaar voor een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ met hun verloren zoon. Maar de werkelijkheid is minder sprookjesachtig.   Read more…

Carlos Quintela: ‘De realiteit haalt je altijd in en zorgt dat je plan A overgaat in plan B, C of D.’

Carlos M QuintelaWat startte als een ambitieus project eindigde in een flop: Cuba’s grootste kerncentrale, opgezet en gefinancierd door Cuba en de Sovjetunie tijdens de Koude oorlog. Nadat het project werd stilgelegd bleef een generatie van gedesillusioneerde arbeiders rond de oude bouwplaats wonen. 
Read more…

Florencia Colucci & Gonzalo Lugo: ‘Es la confianza que tenemos que ayuda a mejorar las cosas que escribimos’

RetratoRetrato de un comportamiento animal trata del encuentro, el viaje y la historia de amor entre Matto y Martina. Matto, biólogo marino, va a Brasil en busca de los animales más inteligentes del mundo: los delfines. Martina quiere conocer Bahía, la cuna de la Tropicalia, en busca de conocerse a ella misma y al mundo.
Read more…

Gonzalo Lugo & Florencia Colucci: ‘De combinatie van zelf regisseren en acteren geeft veel vrijheid om te experimenteren’

G&F jpegRetrato de un comportamiento animal begon vanuit Gonzalo Lugo en Florencia Colucci’s idee om een film te maken over een reis en een liefdesverhaal. Daarnaast wilden ze iets maken dat ze zelf realistisch vonden. Het thema ‘dierengedrag in de mens’ lag daarbij voor de hand. Gonzalo is namelijk, net als hoofdpersonage Matto, zelf een groot dierenliefhebber. Florencia: “We hebben karaktertrekken van onszelf gebruikt voor de personages. Dat hebben we uitvergroot en overdreven.” Read more…

Matthew Porterfield: ‘Ik cast mensen die ik zelf interessant vind’

matt pica jpegMatthew Porterfield’s derde speelfilm I Used To Be Darker is binnen het Amerikaanse dramagenre in meerdere opzichten een onconventionele film. Verwacht geen spannend plot met veel actie, opeenvolgende gebeurtenissen of clichés. Porterfield’s stijl is observerend, bijna een karakterstudie, met nadruk op de dynamiek tussen de personages- en op (experimentele) muziek. Read more…

Tanja Fraai: ‘Emancipatie van de Curaçaose kunst was een leidende factor’

De Wonderboom, kunst van Capricorne is de eerste documentaire van Tanja Fraai. In het dagelijks leven is zij debatleider, programmamaker en journalist. De Wonderboom toont het portret van de Curaçaose kunstenaar Capricorne, maar gaat ook over culturele emancipatie en de zoektocht van de Curaçaose samenleving naar haar eigen culturele identiteit. Festivalreporter Renate Roze sprak Tanja Fraai over haar debuutfilm, die vrijdag [16 augustus 2013] in Rialto wordt vertoond.
Read more…

Sebastián Lelio: ‘Ik vond het spannend om te laten zien wat een vrouw op die leeftijd doormaakt’

sebastianIn Gloria zien we de ups en downs van een vrouw op leeftijd. Ze is gescheiden en zoekt afleiding in feestjes voor vrijgezelle ouderen. Vol optimisme stort ze zich in een romance. Het resulteert in een een tragikomisch verhaal waarin Gloria het beste probeert te maken van een nieuwe fase in haar leven. Regisseur Sebastián Lelio was aanwezig tijdens World Cinema Amsterdam. Festivalreporter Renate Roze vroeg hem het hemd van het lijf.

Read more…

Leonardo Sette: ‘We wilden meer laten zien van de Kuikuro-vrouwen’

Hiper_Mulheres_resizeNa vertoning in onder andere Brazilië, Frankrijk en Rotterdam is As Hiper Mulheres nu [2012] ook in Amsterdam te zien. Co-regisseur Leonardo Sette is erg tevreden. Hij wil met deze film een inkijk geven in het leven van vrouwen in de Kuikuro-gemeenschap, die in de binnenlanden van Brazilië wonen. De film is deel van het langlopende project ‘Video nas Aldeias’ (video in de dorpen), waarin meerdere films worden gemaakt over inheemse Brazilianen. Onze reporter Renate Roze sprak Sette in Rialto.

Read more…

Heddy Honigmann: ‘Ik ben een vrij eenvoudige toeschouwer’

heddyMaar liefst 9 films van World Cinema Amsterdam doen mee aan het competitieprogramma voor de World Cinema Jury Award. Op zaterdag 18 augustus [2012] maakt de jury de winnaar bekend. De van oorsprong Peruaanse regiseusse Heddy Honigmann (1951) is jurylid. Sinds 1978 woont zij in Nederland. Zij maakte onder andere de documentaires O amor natural (1996), Crazy (1999) en El Olvido (2008) en won diverse awards. Waar gaat zij allemaal op letten?

Read more…

Prashant Bhargava: ‘Ik wil de magie van het dagelijkse leven laten zien’

prashantOp 14 augustus [2011] interviewde ik regisseur Prashant Bhargava over zijn film PatangIn het verhaal volgen we verschillende personages die bij elkaar komen door een familiebezoek. Langzamerhand komen generatiekloven, opgekropte irritaties en onmacht naar boven. Tegelijkertijd staan mooie ontmoetingen, herinneringen en het vieren van een feestdag centraal.

Read more…