My Sweet Pepper Land

pepperlandMy Sweet Pepper Land won niet voor niets de Achievement in Directing Award op de Asia Pacific Screen Awards. Deze Frans/Duits/Koerdische productie door Hiner Saleem zit qua visuals, muziek en plot prachtig in elkaar. Golshifteh Farahani en Korkmaz Aslan zetten beiden sterke rollen neer als de idealistische Govend en Baran.


Het politieke en romantische drama speelt zich af tegen de achtergrond van de kersverse autonome staat Koerdistan, net na de val van Saddam Hussein. Na een jarenlange bloedige strijd voor een onafhankelijk Koerdistan doen de Irakese Koerden hun uiterste best om het land opnieuw op te bouwen. De zelf benoemde officieren en rechters doen dappere pogingen om een democratische rechtsstaat op te richten. Dat dat allemaal niet meevalt, wordt in de openingsscène al pijnlijk duidelijk als een ter dood veroordeelde op de meest knullige manier naar het geïmproviseerde schavot wordt gebracht.

Voormalig oorlogsstrijder Baran ziet dit alles met een bedenkelijke wijsheid aan. Hij kan kiezen voor een leven als ambtenaar in de stad, maar besluit zijn leven een andere draai te geven. Hij komt als sheriff terecht in een bergdorp in een staatloos gebied. In het dorp ontmoet Baran de onafhankelijke en beeldschone schooljuf Govend. Met haar innemendheid en vrije geest lapt zij alle verwachtingen die de samenleving van een alleenstaande vrouw heeft aan haar laars. Zowel Baran als Govend krijgen te maken met corruptie, tegenwerking en bedreigingen aan hun adres.

De sfeer in het dorp wordt overheerst door het vileine dorpshoofd en zijn hufterige makkers, die met coywboyhoed (of theedoek) op het hoofd, op hun paarden door de mistige bergen galopperen. De clash tussen de conservatieve bergbewoners en de vooruitstrevende nieuwkomers neemt gaandeweg steeds grimmiger vormen aan. Maar Baran laat zich niet intimideren. Met een revolver op zak en Elvismuziek op de achtergrond biedt hij het hoofd aan de uitdagingen die op zijn pad komen.

Beeld je eens de combinatie in van de held, de slechterik en de mooie vrouw, tezamen in een schaars bevolkt en staatloos gebied, en de associatie met een western in het midden-oosten zijn al snel gemaakt. Tegelijkertijd heeft My Sweet Pepper Land een dromerige en fijnzinnige sfeer, vooral wanneer Govend haar emoties wegspeelt met harmonische melodieën op de ‘hang’, een rond, stalen percussie-instrument dat ze overal mee naartoe neemt. Dit alles maakt Pepper Land tot een absolute must-see.

Zoals verschenen op: http://www.plukdenacht.nl/movie/my-sweet-pepper-land/