Kumiko, The Treasure Hunter

kumikoKumiko zit alles behalve in de bloei van haar leven. Ze is haar suffe kantoorbaan en zeurende baas zat. Door haar onmiskenbare gebrek aan inzet krijgt ze regelmatig – en met reden – op haar kop. Kumiko’s enige afleiding van de dagelijkse sleur en eenzaamheid zijn haar konijn Bunzo en een oude videoband van de misdaadfilm Fargo.

Kumiko, the Treasure Hunter is een tragikomisch verhaal over een eenzame jonge vrouw in Tokio, vertolkt door Rinko Kikuchi [bekend van o.a. Pacific Rim(2013) en Babel (2006)]. De film van de in Amerikaanse indie-kringen roemruchte broers David en Nathan Zellner gaat over de spanning tussen verwachting en werkelijkheid, en over de kracht van een droom als uitweg uit de teleurstellingen van alledag.

Je moet het hem nageven. Kumiko’s baas probeert haar wél aan te sporen. Maar zijn opmerkingen als dat er zat frisse 25-jarige meisjes staan te trappelen om haar plaats in te nemen, helpen allerminst om de oorverdovende eentonigheid te verdrijven. Niets uit het echte leven interesseert haar nog. De enige die ze soms nog spreekt – haar moeder, die alleen maar vraagt of ze al promotie heeft gemaakt en of ze nou eindelijk al een vriend heeft – helpt daar ook niet veel aan.

Eindeloos bestudeert Kumiko de details van één bepaalde scène uit Fargo – die waarin een koffer met geld in de sneeuw wordt begraven. De verborgen schat neemt in haar beleving langzaam maar zeker mythische proporties aan. Ze raakt overtuigd van het ware bestaan ervan. Terwijl de frustraties over haar eigen leven steeds hoger oplopen, vlucht Kumiko weg in fantasieën over het vinden van de koffer uit een fictiefilm uit 1996. Zo waant ze zich even, maar steeds vaker, een ontdekkingsreiziger die schatten verovert in Amerika.

Wanneer Kumiko zich begint voor te bereiden op haar grote ontdekkingsreis, weerhoudt alleen de zorg voor huiskonijn Bunzo haar van vertrek. Wanneer ze in het park staan en het uur van zijn vrijlating nadert, verzet Bunzo geen stap. Het maakt Kumiko kwaad dat haar konijn zijn vrijheid niet tegemoet rent, wat op een aandoenlijke manier haar eigen reddeloosheid verraadt. Waarom kost haar vrije leven haar zelf zoveel moeite?

Uiteindelijk gaat ze er toch voor. Met een landkaart, een zelf geborduurde schatkaart en een gestolen creditcard onder de arm zet ze alles op alles om op de besneeuwde toendra van Minnesota haar schat te vinden.

Zoals verschenen op: www.plukdenacht.nl/movie/kumiko-the-treasure-hunter/