Por Aqui Tudo Bem (All is Wel)

ALL_is_well_1_website_resizeLissabon, 1980. De tienerzusjes Alda en Maria zijn vanuit Angola naar Portugal gevlucht en proberen een bestaan op te bouwen in dit voor hen onbekende land. Ze verblijven tijdelijk zonder betaling in een pension en verkennen van daaruit hun nieuwe woonplaats.

Uitgelaten rennen ze over de steile trappen van het oude stadshart van Lissabon en nemen de omgeving in zich op. Ondertussen wachten ze gespannen op de aankomst van hun moeder, die nog in Angola zit. Af en toe spreken ze haar vanuit de telefooncel. Dan zeggen ze dat alles goed gaat (‘Por aqui tudo bem’). Zelfs naarmate hun bestaan steeds moeilijker wordt, staat Alda erop deze boodschap te blijven herhalen; ze wil haar moeder niet ongerust maken.

Na een onbevangen start slaat de sfeer om als Alda en Maria slecht nieuws krijgen uit Angola. Tegelijkertijd moeten de zusjes opnieuw onderdak zien te vinden. Ze beproeven hun geluk aan de overkant van de Taag, in een industriele wijk waar veel immigranten wonen in desolate flats. Alda neemt vaak het voortouw en probeert een woning en inkomen te regelen voor haar en haar zus. De ietwat onhandige en naieve Maria is minder verantwoordelijk. Ze sluit vriendschap met een paar jongens uit de buurt en zoekt afleiding in feestjes en een ontluikende verliefdheid.

In een onvertrouwde omgeving zoeken de meisjes steun bij elkaar. De film toont hun problemen en dilemma’s, evenals kleine dagelijkse gelukjes, zoals wanneer ze een appartement vinden en deze inrichten met spullen van de straat. Sommige scenes zijn lief en ontroerend, bijvoorbeeld als de meisjes giechelen om Maria’s eerste sexuele ervaringen of wanneer ze allebei met andere gevoelens terugdenken aan hun land van oorsprong. Ze moeten snel volwassen worden en hun eigen keuzes gaan maken. Ze hebben elkaar nodig, maar kunnen ze samen blijven?

De soms weinig verrassende dialogen en het niet altijd even overtuigende acteerwerk maken dat je door het middenstuk van de film niet werkelijk meegevoerd wordt. Toch zet het verhaal je aan het denken over de strijd van twee jonge Angolese vluchtelingen, die symbool staan voor een hele generatie. Het koloniale verleden van Portugal en de Angolese burgeroorlog (1975-2002) trekken diepe sporen door de levens van onschuldige individuen, die door alle tegenslagen heen hun hoofd boven water proberen te houden. Por Aqui Tudo Bem, een autobiografisch debuut van Pocas Pascoal, laat de kijker op subtiele wijze nadenken over deze indringende geschiedenis.