Patang (The Kite)

Patang_1_websitePatang (The Kite) is het speelfilmdebuut van regisseur Prashant Bhargava. Eerder maakte hij de korte film Sangam, die op het Sundance festival werd vertoond. Patang toont een familieportret tegen de achtergrond van het kleurrijke vliegerfestival Uttarayan, in Gurajat, India.

Bhargava, opgegroeid in Chicago, ging voor Patang terug naar India, het land van zijn familie. Een van de hoofdpersonen, Jayesh, gaat in de film eveneens terug naar zijn roots. Samen met zijn dochter Priya gaat hij naar zijn geboortestad Ahmedabad, die hij verliet om carrière te maken in New Delhi.

Het weerzien met de familie valt samen met het jaarlijkse vliegerfestijn, waarbij heel Ahmedabad op de daken klimt om kleurrijke vliegers op te laten, te dansen en te eten. Jayesh haalt herinneringen op met zijn vroegere kameraden en probeert het gezellig te maken met zijn familieleden. Neef Chakku is echter niet zo blij met het bezoek en confronteert Jayesh met opgekropte wrok. Terwijl het familieverhaal zich ontvouwt, worden de tegenstellingen tussen de personages langzamerhand duidelijk. Schoonzus Sudha probeert de problemen te sussen, terwijl Priya met haar camera op onderzoek uitgaat en zich probeert te ontworstelen aan haar vader’s verwachtingen. Jayesh komt er gaandeweg achter dat geluk voor ieder iets anders betekent.

De alledaagse gebeurtenissen worden fraai uitgebeeld in een setting vol kleur, vol mensen, met elk hun eigen zorgen, maar met een rode draad die elk van hen aan elkaar verbindt. Patang is visueel erg mooi om te zien en het is makkelijk je als kijker te verplaatsen in de ups en downs van de personages. Er is geen sprake van al te zware thema’s of melodramatische wendingen. De feestelijke sfeer wordt aanstekelijk verbeeld en maakt Patang een film waarbij je met een glimlach de zaal verlaat.